Хибридна атака на Renault

/ Информатор

Двоен удар в Брюксел. Показани са Clio и Captur E-Tech с новаторски задвижвания

Renualt нахлува мощно в полето на хибридните технологии като монтира новаторски задвижвания на два от най-масовите си модели. В Брюксел са показани Clio и Captur с обозначението E-Tech, зад което обаче се крият различни технологични решения.

При Clio се използва 1,6 литров бензинов двигател, съчетан с дваа електромотора, като единият е с малка мощност  (всъщност е стартер-генератор) , а дрегият е разположен в скоростната кутия. Моторите могат да работят пооделно или в паралел в зависимост от нуждите от мощност за момента. Шофьорът не забелязва каква енергия се ползва. Обединената мощност е 140 к.с., като батерията е с малък капацитете от 1,2 кВтч. Икономичността на това задвижване е особено осезаема в града, където то оползотворява енергията от спиранията и намалава значително разхода на горива и вредните емисии.

При Captur батерията е доста по-голяма – 9,8 кВтч и може да се зареждза от контакта. С нея колата може да измине до 50 км чист електрически пробег, а след това влиза в действие и бензина.  Сертифицираното ниво но СО2 е едва 32 г/км.  Продажбите на двете версии започват по-късно през годината.

 

НазадКоментари