Карлос Гон е подготвял съюз с FCA

/ Информатор

Мегасделката е била провалена от ареста му в Япония. От това се възползва бившия му заместник Таварес

„Водих преговори за обединение на FCA и Renault и това бе много перспективна сделка, но бе провалена от ареста в Япония“, разказа Карлос Гон на голямата пресконференция, която даде в Бейрут след измъкването си от японския плен. Неговото отстраняване е отворило възможност пред бившия му заместник в Renault Карлос Таварес да направи същата сделка, но от името на PSA.

Гон изрази съжаление в личен план, че е отказал на предложението да оглави General Motors през 2009-а година. Тогава  той е избрал да остане верен на Алианса Renault – Nissan вместо да поеме американската корпорация. „Миналата година Мери Бара взе над 20 млн. долара от GM, като тя ръководи само една фирма, което е много по-лесно от управлението на Алианс, а мен ме арестуваха пир по-ниска заплата“, оплака се той.

Пресконференцията на японския беглец ще влезе в историята на правото заедно с други големи и шумни процеси. Карлос Гон е запазал силата на духа си въпреки тежките условия в Япония, от които нееднократно се оплака. Той оправда багството си с това, че там не е имал никакъв шанс да получи честен процес и отхвърли всички обвинения към него. Демонстрира не само железни нерви, но и бърз интелект, като отговаряше с лекота на английски, френски, португалски и арабски. Отхвърляйки обвиненията, той не изпадаше в отбранителна позиция освен при въпроси от ливански журналисти за стара визата в Израел, след война с Ливан. По този въпрос поднесе и извинение. 

Карлос Гон уверено заяви, че ще се бори за правата си и че не е подавал оставка от Renault, а се е отеглил, за да не пречи на фирмата. Това означава, че ще претендира за пенсионните компенсации, които му бяха отнети от новото ръководство.  

НазадКоментари