Декемврийски скок на продажбите в Европа

/ Информатор

Ръстът на европейския пазар за годината е само +1,2, а за последния месец е +21,7%. Силата на новите такси

Декември отбелязва скок в продажбите на нови коли почти в цяла Европа, сочат данните на Европейската асоциация на производитебите на автомибили ACEA. Като цяло годината е позитвина, като ръстъ за ЕС е +1,2%, а за целия континент +0,7%. За сметка на това през декември е отчетен ръст от +21,7% за ЕС и +20,6% за континента. Прегледа на данните по одтелните старини показва, че скокът е твъред енравномерен. България е сред най-скромните с +11,8%, докато Холандия има ръст от +113,9%, а Швеция +109,3%.

Унгария също се представя достойно с +66,6%. В последният месец на годината няма ниот една европейска страна, която да отчита спад на продажбите а най-масово е увеличението  с нялоко десетки проценти. Това се дължи най-вече на промените в таксуването, които варират значително във всички страни, но кято цяло са насочени към стимулиране на по-екологичните и наказване на замърсяващите модели. Това пък означава, че след силния декември, най-вероятно ще последва слаб януари. Подобне спад съществува по традиция, но сега той може да се засили заради таксите.

Що сe отнася до производителите – то за тях годината съще о относително добра. Най-големият прозиводител  VW Group отчита ръст от +3,1%, а вторият PSA има спад от -1,1%. Шампион по ръст е Alpine с рекордните 138%, но това се дължи най-вече на ниската стартова база. Спад за годината отичатат FCA, Nissan Jaguar – Land Rover, Honda.

 

Данни за пазара в Европа за 2019 година

20200116_PRPC_1912_FINAL.pdf (320.4 KB)

НазадКоментари