Daimler продава завода на Smart

/ Информатор

Уникалният кръстовиден конвейер е технологичен авангард за бизнеса

Daimler обяви официално, че е готов да продаде завода си в Хамбах (Франция). Той е сред най-новите и технологично авангардни предприятия на автомобилния бизнес. Създаден бе през 1997 година специално за производството на Smart, като технлогоията на сглобяване е уникална. Колите не се движат по една линия, а са съставени от 4 основни модула, които се събират в центъра на главния кръстовиден конвейер. Цялата идея бе плод на смелия авангардизъм на ранния  Smart, който бе създаден не просто като някакъв нов модел и бранд, а като опит за революция в човешката мобилност.

Проектът Smart обаче не успя да сътвори истинска революция, а се превърна просто в страничен, екставагантен и скъпичък бранд на миниколи. Миналата година Daimler обяви, че прехвърля производството на Smart изцяло в Китай (макар че днес смартове се правят и в завода на Renault в Словения), а предприятието в Хамбах ще бъде пренасочено към производство на електромобили, като бе планирана инвестиция от 500 млн. евро за преустройство. Сега очевидно и това намерение е променено и авангардният завод е изложен за продан.

Проблемът обаче е, че в настоящия момент автомобилен производител надали би вложил пари в нов завод, дори и в този, защото бизнесът като цяло, а и отделните фирми в частност, страдат от свръхкапацитети, а бъдещето на автомобила е доста неясно. В завода се трудат 1500 висококвалифицирани работници, които са склонни не жертви ви мето на бизнеса. Преди 5 години те с гласуване решиха да се трудат по 39 часа седмично, а да име се плаща за 37 часа, за да запазатя работата си.

НазадКоментари